مواد نسوز و دیرگداز، به مواد معمولا سرامیکی و غیره فلزی گفته میشود که میتوانند در درجه حرارتهای بالا پایدار باشند.مواد نسوز باید قابلیت حفظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد نظر را در درجه حرارتهای بالا و شرایط محیط عمل داشته باشند.
قدرت پایداری در درجه حرارتهای زیاد اگرچه یک عامل تعیینکننده برای گروهبندی یک ماده به عنوان یک دیرگداز میباشد ولی با این حال انتظار میرود که ماده نسوز در مقابل نیروهای مخرب دیگری که احیانا در شرایط عمل با آن روبرو میشود، نیز مقاوم باشد.
عوامل تخریب عبارتند از سایش، ضربه، حملههای شیمیایی و بار مکانیکی زیاد. مورد استعمال گوناگون مواد نسوز و شدت و ضعف نیروهای مخرب در شرایط گوناگون استعمال، لزوم تنوع گسترده محصولات نسوز را برای ارضای آن شرایط روشن میکند. تعداد محصولات نسوز که با توجه به ترکیبات متنوع و نامحدود مواد دیرگداز مختلف به دست میآید، بسیار زیاد است. عناصری که در پوسته زمین بطور گسترده یافت میشوند و قادرند ترکیباتی نسوز و پایدار بوجود آورند عبارتند از سیلیسیم، آلومینیوم، منیزیم، کلسیم، کرم، زیرکونیم و کربن. این عناصر اکسیدهای مفیدی نظیر Al2o3 – Sio2 – Zro2 – Mgo بوجود میآورند که عناصر و اکسیدهای اصلی صنایع نسوز هستند.
مواد دیرگداز معمولا نقطه ذوب مشخصی ندارند و غالبا در یک دامنه دمایی کم و بیش باریک، ذوب یا نرم میشوند، در نتیجه به جای بیان یک نقطه ذوب مخصوص، دمای نرم شدن اندازهگیری میشود.پس بطور کلی میتوان محصولاتی را که در درمای بالای 1200 درجه سانتیگراد به کار برده میشوند را به عنوان مواد نسوز توصیف کرد.
.jpg)
منبع: فروشگاه مصالح ساختمانی
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.